Друк

Архієпископ Агапіт взяв участь у святковому богослужінні з нагоди престольного свята Петро-Павлівського храму на Берківцях

у .

12 липня 2017 року, у день пам'яті святих і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав Петро-Павлівський храм на Берківцях, де звершив Божественну літургію з нагоди престольного свята.

Його Святості співслужили архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель храму протоієрей Петро Ландвитович та численне духовенство Київської єпархії.

За Божественною літургією Предстоятель Київського Патріархату виголосив проповідь на тему свята.

Його Святість, зокрема, зазначив: "Дорогі браття і сестри, поздоровляю вас зі святом первоверховних апостолів Петра і Павла. Багато у кого виникає запитання, чому Петро і Павло називаються первоверховними апостолами? І взагалі, чи може бути в Царстві Небесному більший і менший? На це питання відповів Ісус Христос, коли апостоли Його запитували, хто більший, а хто менший серед апостолів, бо в них була між собою суперечка. Христос сказав їм, що хто хоче бути більшим, той повинен бути слугою, а якщо хто хоче бути першим, той повинен бути не тільки слугою, а рабом.

Чому ж ми шануємо апостола Петра як первоверховного, чому його, а не Андрія Первозванного, адже Андрій пішов першим за Христом, а потім покликав брата свого Симона? Подивімось на дії апостола Петра, він завжди виявлявся настільки енергійний і дієвий, що постійно був першим. Тому Церква і назвала його первоверховним. Але хоч і первоверховний він, проте людина, слабка людина. Бо цей же Петро казав, що ніколи не зречеться, а всього через кілька годин зрікається Христа перед служницею. Отака  немічна людська природа. Одна і та ж людина перед служницею зрікається, а потім перед трьохтисячним натовпом сповідує Ісуса Христа Сина Божого воскреслим із мертвих. Чому? А тому, що благодать Святого Духа зійшла і так переродила немічну людську природу, що вона вже не боїться нікого. Про Петра для нас зрозуміло, що він був справді першим, а що на рахунок Павла?

Чому апостол Павло первоверховний, це ж гонитель? Мало того, що він гнав християн в Єрусалимі, ще й пішов в Дамаск, щоб і там гнати християн. Отаким був Савл, до того ж був він людиною освіченою. Але коли явився йому Христос, то він все відкинув і став апостолом. А чому ж первоверховним? Він в одному з послань пише, що став таким через благодать Святого Духа, яка із гонителя зробила його апостолом. І ще він каже: “Але я потрудився більше за всіх них”. Тобто потрудився як раб, а Христос сказав, що хто хоче бути першим, той повинен стати рабом. Так ось Павло і став рабом – потрудився більше за інших апостолів. Почитайте Книгу Діянь, скільки церков заснував апостол Павло? По всій Римській імперії, і в Малій Азії, і в Греції, і в Македонії, і до Риму дійшов. Тепер, хто найбільше послань написав? Апостол Павло написав 14 послань. Ще нам варто звернути увагу на те, що апостол Павло каже: “Будьте подібні до мене, як і я подібний до Христа”. Головне у чому апостол Павло уподібнювався Христу – це любов. Тому коли він закликає бути подібним до нього, то це значить виконувати свої обов’язки, бути люблячими, працелюбними, смиренними та лагідними".

Святкове богослужіння завершилося урочистим Хресним ходом, після якого настоятель храму протоієрей Петро Ландвитович подякував Патріарху за молитву і припідніс Його Святості просфору та букет квітів.

Джерело